Gemakkelijk zittende kleding en goed sluitend schoeisel met een lage hak en een stevige, relatief stijve zool zijn voldoende om te gaan steppen. Uit veiligheidsoogpunt is een helm bij stepactiviteiten met verhoogd risico (zie veilig rijden) belangrijk.

En verder:

  • Vermijd losse veters en wijde kleding. Die kunnen tussen de spaken komen of achter uitstekende delen bijven hangen.
  • Zorg voor goede sportkleding wanneer je je zo intensief inspant dat je gaat transpireren; hardloopbroeken en hardloop- of wielershirts worden het meest gebruikt.
  • Steppen gaat het snelste met sportschoenen met relatief stijve zolen met goede grip. Wanneer je geen wedstrijden rijdt, voldoen hardloopschoenen prima. De demping die ze bieden kan vooral bij langere tochten prettig zijn. Pronatieremming etc. is niet nodig omdat je met de voorvoet afzet. Bij erg nat terrein, bijvoorbeeld in het bos, kan het handig zijn om schoenen te dragen met meer profiel. Wanneer je met een natte vinger (letterlijk…) over de zool gaat, krijg je een indruk hoe stroef deze is op natte ondergrond.
  • Wielrenhandschoenen met padding kunnen prettig zijn om trillingen te absorberen en om je handen te beschermen bij een eventuele val.
  • Op een step kun je prima rijden met je gewone outfit wanneer je niet zo snel gaat: je kleren worden niet vuil door het ontbreken van tandwielen en ketting. Met spatborden en een spatlapje (makkelijk zelf te maken van bijvoorbeeld een oude placemat, zie foto) heb je ook bij nat weer geen last van opspattend water.

spatlapje

 

Veilig rijden